Printer Friendly Version ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ @ 10 May 2013 03:27 PM

ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ ЈЕ ПРИРЕЂЕН У ХОТЕЛУ „РАДИСОН БЛУ“ У ТРИПОЛИЈУ, 26. ФЕБРУАРА 2013. ГОДИНЕ


Поводом Дана државности Републике Србије, изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Држави Либији Оливер Потежица приредио је 26. фебруара 2013. године у хотелу „Радисон Блу Мехари“ пријем за представнике политичког, привредног и јавног живота Либије, за амбасадоре акредитоване у Либији и представнике дипломатског кора у Триполију, верске великодостојнике  и за представнике наших компанија и дијаспоре. Број званица који се одазвао позиву био је око 150–200.

Пријему је присуствовао, у име Владе Либије, министар за иностране послове и међународну сарадњу Мохамед Имхамед Абдулазиз.

Амбасадор Оливер Потежица је, после интонирања српске и либијске химне, одржао окупљеним званицама пригодни говор.

Пријем је организован уз донацију компаније „Хемофарм“.

 

ГОВОР ИЗВАНРЕДНОГ И ОПУНОМОЋЕНОГ АМБАСАДОРА РЕПУБ ЛИКЕ СРБИЈЕ У ДРЖАВИ ЛИБИЈИ НА ПРИЈЕМУ КОЈИ ЈЕ ПРИРЕЂЕН ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ХОТЕЛУ „РАДИСОН БЛУ“ У ТРИПОЛИЈУ, 26. ФЕБРУАРА 2013. ГОДИНЕ

 


Уважени гости,
Драги и поштовани високи пријатељи из Либије,
Екселенције,
Колеге, сарадници , пријатељи из Србије,

Данас славимо Дан државности Србије, односно обележавамо дан када је модерна држава Србија, пре 175 година, добила свој први Устав.
Нећу вам, међутим, одузимати пуно времена и држати дуги говор већ ћу само поменути неколико ствари.
Србија је била међу првих 30 до 40 земаља које су признале либијску револуцију 2011. године, што је потврда традиционалних пријатељских односа.
Дипломатски односи између Југославије и Краљевине Либије су успостављени пре 56 година, док наша амбасада активно и континуирано делује у Триполију већ 52 године. Први билатерални уговор између две земље, о лечењу болесника из Либије у болницама у Београду, потписан је још 1961. године.
Односи два народа су скоро нераскидиви и настављају да се свакодневно развијају.
Српски народ жели све најбоље својој либијској браћи и убеђени смо да ће у успешној демократској транзицији пронаћи најбољи пут за изградњу боље будућности, за изградњу снажне, просперитетне и богате Либије.
Искористио бих прилику да се захвалим нашој фармацеутској компанији „Хемофарм“ из града Вршца која је својом донацијом помогла организацију овог пријама.
Хвала вам на стрпљењу и пажњи. Као што сам рекао, нисам дуго излагао како бих вам омогућио да се што пре, молим вас, послужите и уживате у овом пријатљском окупљању.
Молим вас да се послужите. Иѕволите.

                Оливер Потежица
           Амбасадор Србије у Либији
 

СЛИКЕ СА ПРИЈЕМА